fbpx

Tectorius AB | mail@tectorius.se | 010 – 330 13 10 | Tuvullsvägen 6, 55594 Jönköping

Ring eller kontakta oss

Senast uppdaterad: 2022-11-14

Takmålning betongpannor

Alla tak, oavsett material, åldras och försvagas med tiden. Påväxt, orenheter och mossa som sätter sig på takets ytskikt är vanligt förekommande på tak som åldras. Betongpannor med ett försämrat ytskikt innebär ofta att takpannorna har förlorat sin funktion i att hålla borta regn, fukt och påväxt. När ytan inte längre klarar av att hålla fukten borta och istället släpper igenom vatten mot det underliggande materialet är det dags för åtgärder. Många gånger behöver inte hela taket bytas ut. Istället kan en takmålning av betongplattorna vara fördelaktigt. Så länge underlaget är i gott skick kan man alltså måla om taket istället. Takmålning av betongplattorna är dessutom många gånger mycket mer kostnadseffektivt jämfört med att byta hela taket. 

Det första steget vid en takmålning är att tvätta och rengöra taket med noggrannhet. Om taket har betongpannor använder man högtryckstvätt innan målning. Därefter behandlas takpannorna med kemikalier. Men det är mycket viktigt att takpannorna har tvättats och spolats rent med stor noggrannhet för att vara helt säker på att ingen växtlighet lever kvar i sporerna på takpannan. Ju mer noggrant detta genomförs desto bättre kommer resultatet att bli. 

Det andra steget är att sprutmåla taket i två lager med en förseglingsfärg av mycket hög kvalitet. Det är alltid bättre att använda en sprutfärg av hög kvalitet för att uppnå det bästa resultatet. Genom att sprutmåla takpannorna hindrar man frostsprängning och ny påväxt eftersom förseglingsfärgen tätar porerna i takpannan. Taket torkar snabbt. Detta förlänger även takets levnadslängd. Takmålning som utförs på ett korrekt sätt kommer garanterat att resultera i att taket får ett nytt liv och att det ser nytt ut. 

Fördelarna med en takförsegling, eller takmålning som vi kallar det, är att det går snabbt, effektivt och enkelt att ge taket ett helt nytt liv till ett mycket lägre pris jämfört med ett takbyte. Dessutom kan man genom en takmålning förlänga takets livslängd med upp till 20 år. En förutsättning för att lyckas med detta är att rätt produkter används och att alla steg genomförs på rätt sätt. Vi har en gedigen erfarenhet när det gäller takmålning av betongplattor och vet vad som behövs samt hur man gör. 

takmålning och ytbehandling av taket

Innan vi ger en offert på arbetet vill vi alltid komma på besök och göra en kontroll av taket. Vi erbjuder alltid en kostnadsfri takbesiktning. Därefter får du ett fast pris med rotavdragets inverkan på förhand. På så sätt får du koll på den totala slutgiltiga kostnaden för en takmålning innan du anställer oss. Men priset för en takmålning varierar alltid utifrån storleken på taket och hur det är utformat. Vissa tak kan nämligen vara lättare att renovera än andra – och därmed ta mindre tid. 

Stäng meny