fbpx

Tectorius AB | mail@tectorius.se | 010 – 330 13 10 | Tuvullsvägen 6, 55594 Jönköping

Ring eller kontakta oss

Senast uppdaterad: 2023-03-02

Måla tak på Huset och i Rummet

Söker du efter vägledning kring att måla taket? Då har du kommit rätt, vi på tectorius är experter på takmålning och hjälper dig att förnya och föryngra taket på huset.

Söker du tips kring hur du ska måla tak invändigt i huset i olika rum så finner du den informationen längst ned på sidan i avsnittet om att måla tak inomhus!

Varför ska man måla taket på huset?

Att måla taket på huset är ett bra sätt att skydda taket från väder och vind. Färgen skyddar taket mot regn, snö och storm. Färgen tillsammans med efterbehandlingen av takpannorna eller plåttaket tätar även upp och förnyar ditt tak, vilket kan förhindra att du behöver byta ut taket i förtid.

Så om du är ute efter att skydda taket på ditt hus eller förbättra utseendet är målning av taket ett utmärkt alternativ.

Anlita Tectorius eller måla själv?

Att anlita en professionell målare som tectorius för att måla taket på ditt hus har många fördelar. För det första är det ett bra sätt att få jobbet gjort snabbt och effektivt. Våra professionella målare och tak-behandlare har de verktyg och den erfarenhet som krävs för att få ett bra resultat. Vi vet vad vi ska göra för att få en jämn och fin målning samt ytbehandling med ett kvalitativt utförande som ger ditt tak liv i flera år efter behandlingen.

En annan fördel med att anlita oss för takmålning är att vi som sagt kommer att genomföra en grundlig efterbehandling. Vi kommer att se till att alla små detaljer är korrekta och att taket är förutom vackert även tätt och hållbart. När du anlitar oss på Tectorius för målning av ditt tak så garanterar vi att du kommer bli nöjd!

Tectorius målar ditt tak med vår patenterade ISO-Tec behandling som ser till att dina takpannor återupplivas och håller tätt i flera år framöver. Läs mer om vår takbehandling.

Så om du letar efter ett snabbt och effektivt sätt att måla taket på ditt hus, är det bästa alternativet att anlita en professionell målare som Tectorius. Vi är erfarna och kan säkerställa att jobbet blir gjort rätt och att efterbehandlingen är grundlig. Att måla taket själv innebär ofta att man inte får den kvalitetssäkring som när man anställer ett proffs, och eftersom ditt tak är en extra viktig del i att ditt hus ska må bra så rekommenderar vi att du inte tummar på din takmålning.

Måla taket på huset själv

Att måla taket på ditt hus kan verka som en stor och skrämmande uppgift. Men det är inte så svårt som man tror. Det finns några olika alternativ när det gäller att måla taket. Det bästa alternativet är att anlita en professionell målare som kan hjälpa dig att få jobbet gjort snabbt och effektivt. Men om du är ute efter att spara några extra pengar kan du prova att måla taket själv.

Innan du påbörjar din takmålning, är det viktigt att ta bort allt löst skräp och att tvätta taket grundligt samt rengöra det från eventuell mossa för att få ett jämnt och fint resultat, det bästa är att anlita någon för att genomföra en grundlig taktvätt. På så sätt förhindrar du att färgen inte fastnar och att färgen inte bubblar. När du har tvättat taket är det dags att välja färg. En populär typ av färg är latexfärg som är lätt att applicera och ger ett vackert resultat.

När du har valt färg är det dags att applicera den. Om du inte är en erfaren målare är det bäst att använda en paint roller för att applicera färgen. Försök att inte försöka måla taket i ett enda lager, utan applicera det i två eller tre lager för bästa resultat. Att lägga flera lager förhindrar att du får missfärgningar, bubblor eller att du helt enkelt missar någon del. Har du takpannor på ditt tak kan det bli svårt att måla med en roller och därför kräva att du införskaffar en sprutmålare. 

OBS!

Glöm inte att målning av tak är en viktig uppgift och ingenting som bör göras halvdant då det inte innebär det skydd som en takmålning bör innebära. Du bör alltid kontakta Tectorius eller ett ett annat proffs om så föredras för bästa resultat vid takmålning. 

Måla tak inomhus

Om du letar efter tips och råd för att måla taket, så har du kommit till rätt ställe! Vi har samlat information om hur du kan måla taket, att måla taket inomhus är inte lika tufft som att måla om taket på huset och inte heller lika viktigt att det sker på helt rätt sätt då det inte påverkar husets hållbarhet.

Att måla tak är ett bra sätt att uppdatera utseendet på ditt hem, och det är inte särskilt svårt. Först och främst måste du bestämma vilken typ av färg som passar bäst för ditt tak. Det finns olika alternativ att välja mellan, såsom latexfärg, akrylfärg, alkydfärg, samt oljebaserade färger. Du bör också bestämma vilken nyans du vill att taket ska ha. 

När du har valt ut vilken typ av färg och nyans som du vill använda, bör du börja med att rengöra taket. Tvätta det med en lösning av två delar vatten och en del såpa, och torka sedan det noga. När det är helt torrt, bör du ta bort alla lösa delar eller sprickor i taket och spackla över dessa, exempelvis hål av gamla tavla-upphängningar och dylikt.  Se sedan till att låta dessa torka och sandpappra dem så de blir jämna innan du målar, se även till att torka bort damm från sandpappringen och låta det torka igen.

Säkra upp området från spill av färg genom att maskera över alla lister och täcka golvet i rullpapper eller tidningspapper grundligt så att eventuell spill inte skapar fläckar på golv eller närliggande väggar som inte ska målas. 

Följ sedan instruktionerna på färgburken noggrant när du blandar färgen. När färgen är klar, applicera den med en rull eller en pensel. Följ färg tillverkarens anvisningar när det gäller antalet lager som ska målas, och vänta tills det första lagret har torkat innan du applicerar det andra. 

Lycka till!

Takrenovering med efterbehandling för bästa resultat!

När man renoverar ett tak kan man också måla det för att förbättra dess utseende och öka dess livslängd. Många gånger kommer detta att innebära att man behöver byta ut trasiga eller skadade delar av taket innan man målar det.

Hur mycket det kostar att renovera ett tak beror på storleken på taket, typen av material som används och den typ av arbete som utförs. Generellt sett kan det kosta mellan 30 000 och upp till över 100 000 att renovera ett tak, beroende på arbete som utförs, krävs omläggning av taket kostar det i regel en högre summa. Om du gör det själv kan det vara billigare, men det är rekommenderat att anlita en professionell för att säkerställa att jobbet görs ordentligt.

Takbehandling istället för omläggning vid takrenovering

Många gånger behöver man inte lägga om hela taket. Det går ofta att återställa eller förnya taket med en takbehandling i form av att måla och täta. Tectorius 3-stegs-metod där vi bland annat målar och tätar taket har hjälpt många privata villaägare och kunder inom den offentliga sektorn. Nästa gång du funderar på att fixa taket rekommenderar vi dig därför att göra en takrenovering istället för att lägga om taket. 

Stäng meny